We worden steeds ouder en gelukkig ook steeds meer in relatief goede gezondheid. Naast dat je lichamelijk fit wilt blijven, is het ook prettig om je brein in optimale conditie te houden. Het goede nieuws is dat je hier zelf heel veel invloed op hebt. Door zowel lichamelijk als geestelijk bezig te blijven, blijft je brein fit! De 10 beste mentale fitness tips om dit te bereiken delen we met je in dit artikel.

1. Voeding voor je geest

Allereerst houd je je brein gezond door het te voorzien van de juiste voeding. Vetten spelen hierbij een belangrijke rol. Zet dus regelmatig een vet visje, ongezouten noten of avocado op het menu, dit doet wonderen voor je hersenen. Als je dit aanvult met groente, fruit en multivitamines, voorzie je je hersenen van alle voedingsmiddelen die nodig zijn om lang gezond te blijven.

2. Matig alcohol

Niet alleen het toevoegen van gezonde voedingsmiddelen, maar ook het minderen met slechte draagt bij aan een fit brein. Vooral het drinken van alcohol beschadigt je hersencellen en belemmert de aanmaak van nieuwe cellen. Hoe minder alcohol, hoe beter dus.

3. Bewegen, bewegen, bewegen!

In beweging blijven staat samen met goede voeding aan de basis van een fitte geest. Of je dit nou doet door regelmatig te sporten, te wandelen of door (ook na je pensionering) aan het werk te blijven: elke lichamelijke inspanning zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen.

4. Goede nachtrust

Wie overdag veel beweegt, zal ‘s nachts waarschijnlijk lekker slapen. En ook dit is erg goed voor je brein. Tijdens een nacht slaap worden grote delen van je hersenen gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat alle informatie van de dag ervoor wordt verwerkt en dat je hersencellen hun afvalstoffen goed kunnen afvoeren.

5. Bezig blijven

Het is geen geheim dat je je lichaam regelmatig in beweging moet brengen om het gezond te houden. Maar wist je dat hetzelfde geldt voor je hersenen? Door het prikkelen van je hersencellen met nieuwe activiteiten houd je ze flexibel en maken ze nieuwe verbindingen aan.

6. Vermijd stress

Wil je je hersenen in topvorm houden, zorg dan ook dat je stress zoveel mogelijk vermijdt. Met name langdurige stress heeft een erg negatief effect op je brein. Het kan zelfs bepaalde hersendelen laten krimpen, waardoor sommige hersenfuncties worden aangetast. 

7. Zorg voor nieuwe input

Er is (bijna) niks zo slecht voor de fitheid van je geest als sleur en verveling. Zorg dus voor regelmatige prikkeling. Leer een nieuwe taal, volg een cursus of ga na je pensionering weer een paar uur werken. Je hersenen zullen je dankbaar zijn!

8. Gamen voor focus

Het spelen van computergames blijkt ook een goede manier om je hersenen in beweging te houden. Urenlang gamende jongeren associeer je waarschijnlijk niet direct met mentale fitheid, maar de spellen dragen wel degelijk bij aan je concentratievermogen en ruimtelijk inzicht.

9. Sociale activiteit

Fijne sociale relaties houden je geestelijk gezond. Ze laten je geliefd voelen, bieden steun en zorgen voor een geluksgevoel. Besteed dus wat extra aandacht aan vrienden en familie of ga weer aan het werk voor een gezellig praatje bij de koffieautomaat.

10. Lachen is gezond

Pijn en stress kunnen worden tegengegaan door te lachen. Dit verhoogt namelijk de activiteit in het beloningsgebied van de hersenen. Lachen versterkt zelfs de weerstand van de hersenen tegen infecties!