Bijverdienen na je AOW is zowel voor je financiële situatie als je gezondheid een goed idee. Aan het werk blijven houdt je lichaam en brein gezond en levert je extra inkomsten op naast je AOW en/of pensioen. We kunnen ons voorstellen dat je de nodige vragen hebt over bijverdienen na je pensionering. Hoeveel mag je bijverdienen, wat is de invloed van de extra inkomsten op je AOW-uitkering en hoe zit het met verzekeringen en toeslagen? Wij geven je alle antwoorden.

Extra inkomsten en AOW

Je vraagt je misschien af hoeveel je mag bijverdienen naast je AOW-uitkering. Wat dat betreft hebben we goed nieuws, er is namelijk geen beperking aan deze bijverdiensten. Je extra inkomsten hebben dus geen invloed op de hoogte van de AOW. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat er over de totale inkomsten misschien extra belasting wordt geheven. Door de bijverdiensten zijn je inkomsten tenslotte hoger. Wel heb je als AOW’er het voordeel dat je geen AOW-premie meer betaalt en dus netto meer overhoudt van je salaris.

 

Wie met vroegpensioen is, kan soms wel te maken krijgen met beperkingen voor bijverdiensten. In dat geval kun je het beste even informeren bij je pensioenfonds.

Toeslagen en verzekeringen

Als je toeslag ontvangt, zoals huur- en/of zorgtoeslag, is de hoogte hiervan gebaseerd op je inkomsten. Houd er rekening mee dat wanneer de inkomsten stijgen door het extra salaris van de bijbaan, dit ook invloed kan hebben op de hoogte van de toeslagen. 

 

Ook ben je als pensioengerechtigde niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Wanneer je dus arbeidsongeschikt of werkloos raakt, ontvang je geen uitkering. Uiteraard loopt je AOW wel gewoon door in een dergelijke situatie.

 

Bijverdienen na je AOW? Interessant voor werkgevers!

Als je nog plezier hebt in je werk, is wat bijverdienen na je AOW dus een hele interessante optie. En vergeet ook niet dat je als werknemer met veel ervaring en expertise zeer waardevol bent voor werkgevers. Je brengt balans in een bedrijf waar vooral jonge mensen werken, bent niet snel van je stuk te krijgen en hebt veel werk- en levenservaring. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat werknemers van pensioengerechtigde leeftijd stabieler in het leven staan dan hun jongere collega’s. De hectiek van het (gezins)leven van jongere medewerkers ligt achter je en ook de druk om carrière te maken is afwezig. Kortom: wanneer je ervoor kiest om als 65+’er te blijven werken, help je jezelf én de maatschappij!