Twijfel je of je wilt werken na je pensioen? Als je je nog fit voelt, plezier hebt in je werk en graag regelmatig onder de mensen komt, is dit een slimme keuze. Sommige 65+’ers kunnen misschien niet wachten om hun gereedschap aan de wilgen te hangen, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Mocht je overwegen om ook na je pensionering aan het werk te blijven, dan vertellen wij je graag waarom dit heel verstandig is. Werken na je pensioen heeft namelijk veel voordelen!

Goed voor je lijf en je brein

Door aan het werk te blijven, blijf je in beweging. Je gaat misschien te voet of op de fiets naar een klus, of beweegt veel tijdens het werk zelf. Beweging is natuurlijk sowieso gezond, maar wordt op latere leeftijd nog belangrijker. Het houdt je vitaal en voorkomt fysieke ongemakken. 

 

Naast de voordelen voor je lijf, heeft in beweging blijven ook een positief effect op je brein. Het prikkelt je hersenen, waardoor je hersenfunctie actief blijft. Werken houdt je dus scherp! Ook het voortdurend in contact komen met nieuwe informatie draagt bij aan gezonde hersenen.

Dagelijks ritme 

‘Het moet natuurlijk wel leuk blijven’ en ‘het moet niet teveel op werken gaan lijken’ horen we vaker. Je wilt natuurlijk niet meer 5 dagen per week aan de slag, maar 1, 2 of 3 dagen is een leuke week invulling voor velen. Het werken als dagelijks ritme werkt positief. Je komt ergens je bed voor uit, je hebt een paar keer per week een doel. Je wordt er een blijer mens van. 

Sociaal actief blijven

Wie niet bij allerlei clubjes zit of een grote vriendenkring heeft, kan na zijn pensionering soms eenzaamheid ervaren. Het dagelijkse kopje koffie met collega’s was tenslotte een laagdrempelige vorm van contact en gezelligheid. Hoe fijn is het dan om, al is het maar een paar uur per week, aan het werk te blijven en op die manier met zowel collega’s als klanten in contact te zijn? In dienst van een bedrijf maak je deel uit van een team waarmee je contact hebt tijdens en soms ook buiten je werk.

Lekker blijven werken na je pensioen

Wanneer je je werk gewoon ontzettend leuk vindt, is het natuurlijk zonde om ermee te stoppen. Je zo lang mogelijk bezighouden met dingen waar je plezier van ervaart, draagt bij aan gezond en gelukkig ouder worden. En het voordeel van werken na je pensionering is dat je zelf kunt bepalen hoe vaak en hoeveel je nog werkt. Je kunt het dus een stuk rustiger aan doen, zonder helemaal te hoeven stoppen met dat wat je graag doet.

Maatschappelijk belang

Vergeet ook niet hoe waardevol je werkervaring en vakkennis is voor de maatschappij. Je hebt veel meer kennis dan de meeste jongere collega’s en weet inmiddels waarschijnlijk voor elk probleem een oplossing te bedenken. Deze expertise zorgt ervoor dat je topwerk aflevert en tegelijk je collega’s wat kunt leren.

Financiële voordelen

En last but not least: werken na je pensioen heeft ook financiële voordelen. Je betaalt namelijk geen AOW-premie meer, waardoor je meer salaris overhoudt. En soms is het zelfs mogelijk om pensioen te blijven opbouwen en je uitkering uit te stellen, waardoor het maandelijkse bedrag nog hoger wordt. Kortom: heb je nog helemaal geen zin om te stoppen met werken? Blijf dan lekker aan de slag!