De Telegraaf: hoe hou je plezier in doorwerken na pensioen
Link naar artikel in De Telegraaf
Hieronder de tekst van het artikel door: Marjolijn Schipper.
Het artikel kan via de link alleen door abonnees van De Telegraaf gelezen worden.
We moeten veel langer doorwerken en volgens deze 70-plussers is dat juist een feest: ’Ik ben eindelijk verlost van targets en prestatiedruk’
Eindhoven - De wortel die pensioen heet, wordt steeds verder weggetrokken. Nu betoogt Marnix van Rij (Internationaal Monetair Fonds) weer dat 70 het nieuwe 50 is en Nederlanders zich moeten voorbereiden op langer doorwerken. Maar hoe houd je na misschien wel veertig jaar buffelen plezier in je werk?
Joke Bongers-Klaas is 77 en naast parttime campushost bij ASML ook surveillant bij Fontys in Eindhoven. Met heel veel plezier. Ze weet precies hoe dat komt. „Veel mensen kunnen en willen doorwerken als zeventiger. Maar dan wel parttime en in een baan zonder stress.”
Tot haar 65e was ze actief als communicatiemanager. „Veeleisend werk met deadlines, vergaderen, tijdsdruk. Daar had ik dus echt helemaal geen zin meer in. Maar toen ik eenmaal was gestopt met werken en mijn fotobibliotheek op orde had, ging ik toch al vrij snel de structuur missen. Kwam ik om elf uur thuis uit de sportschool en dacht ik: oké, en wat nu?”
Drijfveren om langer door te werken
Nu heeft ze een aantal banen aan elkaar geregen. „Van het één komt namelijk het ander. Of ik lunches wilde rondbrengen voor Tommy Tomato? Natuurlijk. Eigenlijk heb ik nu toch een werkweek van bijna 40 uur, maar ik ben zelf baas over mijn inzet en heb op zondagavond geen stress over een te organiseren vergadering op maandag.”
Het is een wensenpatroon wat ze bij veel 66-plussers tegenkomt, zegt Chantall Olthoff van bemiddelingsbureau ZilverWerkt. „Helaas zijn veel werkgevers daar nog helemaal niet op voorbereid. Ik vraag ze weleens: doen jullie aan leeftijdsinclusiviteit? Dan blijft het vaak erg stil.”
„Jonge talenten worden in de watten gelegd met parttime werken, thuiswerken en een lange sabbatical om die felbegeerde wereldreis te maken. Maar oudere werknemers worden dikwijls gezien als lastig. Vaak sowieso al door onterechte vooroordelen, zoals vaker ziek en minder snel zijn. Maar helemaal als ze om voorzieningen of regelingen vragen om op een goede manier langer door te kunnen werken.”
Drijfveren van zestigers en zeventigers om langer door te werken, zijn het onderhouden van sociale contacten, contact met andere generaties, de financiën, maar ook de persoonlijke situatie. De invloed van de partner is namelijk groot. Heeft die nog een baan, dan wil de ander graag óók aan de slag blijven.
Pensioen voor zware beroepen
Olthoff: „Maar werkt die ander niet meer, dan is er juist weer die druk om ook te stoppen. Eindelijk samen het Zwitserleven-gevoel, dat idee. Uiteindelijk gaat het erom of je beschikt over het doorwerkers-dna. Reken je voor jezelf uit hoelang je nog moét, of hoelang je nog mág? Dat is heel persoonlijk.”
Van Rij, sinds vorig jaar in het bestuur van het IMF, plaatst bij zijn verhaal overigens wel de duidelijke kanttekening dat doorwerken geen optie is voor mensen met zware beroepen. Zelf geeft de voormalige staatssecretaris aan graag tot zijn 75e door te willen werken, mits zijn gezondheid dat toelaat.
David Riupassa is ook 75 en werkt nog steeds: twee dagen per week als gastheer bij BasicFit en één dag per week als campushost bij ASML, net zoals zijn partner Joke Bongers. „Als ict-professional ben ik met vroegpensioen gegaan, op mijn zestigste al. Ik ging fanatiek sporten en kwam zo met deze baan in aanraking.”
„Het voelt niet als werken, het is puur ontspannen voor mij. Lekker rondlopen en de hele dag met aardige sportieve mensen praten, dat is wat ik graag doe. Maar zonder de druk van targets moeten halen of moeten presteren, want daar heb ik dus echt geen zin meer in.”
Levensgeluk van werknemers
Het sleutelwoord om lol in je werk te houden, is regie, weet Renate Pijpers, gelukscoach bij Inner Smile Company. Dit bedrijf pleit ervoor levensgeluk van werknemers te erkennen als primaire arbeidsvoorwaarde omdat het essentieel is voor duurzame inzetbaarheid. En dus ook voor langer doorwerken.
„Bij de huidige generatie oudere werknemers zie je duidelijk dat ze zijn opgegroeid met het idee: niet zeuren, gewoon doorgaan. Maar als je ouder wordt, kan zich dat tegen je gaan keren. Je kunt jezelf beter afvragen: wat kan mijn werk mij nog brengen en hoe richt ik dat zo goed mogelijk in? Misschien minder uren, een ander type opdrachten en vooral autonomie, ruimte om eigen keuzes te maken.”
Volgens de gelukscoach treden veel zestigplussers graag in een rol van mentor annex sparringpartner, om op die manier kennis over te brengen op jongere generaties. „Dat is een win-winsituatie. De werknemer ziet in dat zijn kennis en ervaring er nog wel degelijk toe doen en de werkgever houdt die expertise binnen de muren.”
Uiteindelijk kunnen de ouderen ook wat leren van de jongeren, glimlacht Pijpers. „Die zijn namelijk al heel jong bezig met het stellen van prioriteiten in hun leven en het hebben van een betere werk-privébalans. Aandacht voor welzijn zorgt voor een werkcultuur waarin mensen gemotiveerd en veerkrachtig blijven.”