Zilver Potentieel - rapport ABN-AMRO

Grijs potentieel - Krappe arbeidsmarkt verlicht door pensioengerechtigden

In februari 2024 bracht het wetenschappelijk bureau van de ABN-AMRO een rapport uit over de rol die doorwerkers kunnen spelen in de krappe arbeidsmarkt. De bevindingen in dit rapport sluiten naadloos aan op onze eigen ervaringen.


Bij ZilverWerkt hebben we veel herkenning bij de punten die in dit rapport genoemd worden.

Allereerst de conclusie dat de doelgroep aan wat wij doorwerkers noemen een belangrijke rol zouden kunnen spelen in het “oplossen” van de tekorten:

Nog altijd groot onbenut arbeidspotentieel

Toch is het onbenut arbeidspotentieel onder volledig gepensioneerden groter dan het aantal pensioengerechtigden dat doorwerkt; ABN AMRO schat dit potentieel op basis van wetenschappelijk onderzoek in op 250.000 gepensioneerden. Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan staat een aanzienlijk deel van volledig gepensioneerden open voor betaald werk. Het vaakst genoemd worden: ‘plezier in het werk’, ‘zelf werktijden bepalen’, maar ook ‘gevraagd worden.’ Opvallend is dat ‘goede betaling’ pas op de laatste plaats komt.

Gemotiveerd door aantrekkelijke werkzaamheden, flexibele werktijden, en de expliciete vraag van collega’s om langer te blijven, zou een deel van de pensioengerechtigden aan kunnen blijven als werknemer. Ook kiezen pensioengerechtigden er steeds vaker voor om als zzp’er te ondernemen en klussen aan te nemen. Het aantal pensioengerechtigde zzp’ers dat bij de Kamer van Koophandel (KvK) staat ingeschreven is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd tot 100.705.

Het toekomstig arbeidspotentieel onder pensioengerechtigden is te vinden onder de grote groep van huidige 55- tot 65-jarigen. Uit een rondvraag van het CBS blijkt dat 73 procent van de werknemers in deze groep misschien wel langer door wil werken dan de AOW-gerechtigde leeftijd, wat neerkomt op ruim 900.000 potentiële doorwerkers in de komende tien jaar. De belangrijkste voorwaarde die zij stellen, is dat het in deeltijd kan.

Daarnaast merken wij ook bij onze klanten dat er nog best veel ambassadeurswerk nodig is om werkgevers te overtuigen van de nut en noodzaak van HR beleid op dit punt. Functioneel leeftijdsontslag maakt nog steeds onderdeel uit van veel CAO’s en ook de investering van organisaties in de ontwikkeling van mensen aan het einde van hun carriere is nog vaak een ondermaats. Wij geloven erin dat de maatschappij veel profijt kan hebben van de doorwerker, mits de werkgevers zich aanpassen aan de wensen en eisen van deze doelgroep.

Uit het ABN AMRO Rapport:

Werkgevers aan zet

Het rapport geeft ook aan dat de werkgevers & en ook de wetgever hier nog wel wat stappen te maken hebben:

  • Kunnen werkgevers bestaand werk zo indelen dat het in deeltijd kan worden uitgevoerd. (Voorbeeld: laat 2-3 gepensioneerde servicemonteurs samen een bus delen i.p.v. te blijven zoeken naar die fulltimer). Mooi voorbeeld hiervan zijn de 10-tallen hotels waarbij wij parttime de technische dienst functies uitvoeren. Natuurlijk is een fulltimer prettig, maar met 2 of 3 parttimers heb je ook opvang in geval van ziekte en vakantie.

  • Kunnen werkgevers bepaalde taken niet isoleren en laten uitvoeren door gepensioneerden (denk aan preventief onderhoud, dat nu vaak door specialisten wordt uitgevoerd, maar dat met wat training prima opgepakt kan worden door een gepensioneerde technicus).

Wij zien onszelf bij ZilverWerkt een beetje als de ambassadeur van het doorwerken. We denken graag met organisaties mee hoe ze #doorwerkers goed kunnen inzetten en integreren in hun organisatie.

Link naar het artikel en het rapport>>

Vorige
Vorige

Telefonisch fondsenwerver voor goede doelen

Volgende
Volgende

Samenwerking Eteck & ZilverWerkt