Dit moet je weten als je wil doorwerken na je pensioen
Steeds meer 67-plussers hebben een baan, ook als ze de AOW-leeftijd al lang hebben bereikt. Dat laten cijfers van het CBS zien, maar dat zien we bij ZilverWerkt zelf ook. Wil je blijven doorwerken? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden, zoals de financiële gevolgen.
Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer werkende Nederlanders 65 jaar of ouder zijn. In de periode 2003-2020 nam het aantal 65-plussers dat nog werkt met 225.000 toe tot 300.000. Het CBS zoekt een verklaring in de vergrijzing van de bevolking. Maar dat verklaart de groei niet helemaal. Het aantal Nederlanders in deze leeftijdscategorie groeide lang niet zo hard als het aantal 65-plussers dat nog actief is op de arbeidsmarkt.
We krijgen bij ZilverWerkt altijd veel vragen over de financiële consequenties van doorwerken na de AOW leeftijd. De consequenties kunnen per persoon verschillen en we zijn natuurlijk geen fiscaal specialist, maar er zijn best een aantal zaken te noemen waar je rekening mee kunt of moet houden.
Ziekte: waar een jongere (ontvangt nog geen AOW) werknemer recht heeft op maximaal twee jaar loondoorbetaling, is dat voor een AOW-gerechtigde maar 6 weken. Wij hebben met onze HR partner doorwerkgever de afspraak dat er 6 weken wordt doorbetaald bij ziekte. Werk je als ZZP-er dan heb je geen recht op doorbetaling, maar dat geldt ook voor jongere werknemers die nog niet gepensioneerd zijn.
Hoeveel mag je bijverdienen: Als je blijft werken na je AOW, mag je in principe onbeperkt bijverdienen. Let er wel op dat je extra inkomsten gevolgen kunnen hebben voor eventuele toeslagen. Ook betaal je mogelijk meer inkomstenbelasting als je meer bijverdient.
Belasting: Verdien je na het bereiken van de AOW-leeftijd bij? Dan moet je daar gewoon belasting over betalen. Het bedrag is afhankelijk van uw totale inkomen. Wel is het waarschijnlijk dat u als AOW-gerechtigde minder belasting gaat betalen over uw inkomen. In de eerste schijven voor de inkomstenbelasting betaal je minder loonheffing, omdat je geen premie AOW meer betaalt.
Omdat je door je AOW twee inkomens (of 3 als je ook pensioen ontvangt) hebt, valt je uiteindelijke inkomen soms in een hoger tarief. Per saldo wordt er dan te weinig ingehouden. Dat bedrag wordt later via de aanslag inkomstenbelasting geïnd. Tip: zorg ervoor dat de werkgever heffingskorting niet “aanzet”. De heffingskorting wordt al verrekend via de AOW en je wilt natuurlijk geen na-aanslag ontvangen.
Toeslagen: doordat het inkomen hoger wordt, kan het zijn dat toeslagen lager worden.
Op de website van de belastingdienst staat veel informatie link>>
Andere bronnen:
Artikel in het Algemeen Dagblad >>
Artikel op Plusonline over bijverdienen na AOW>>