Opinie: oudere werknemer lijkt op twintiger

In het Dagblad Trouw van 30 april schreef Mark van der Stok van ZilverWerkt een opiniestuk waarin hij probeert werkgevers te overtuigen van de mogelijkheden die doorwerken biedt in een krappe arbeidsmarkt. Hieronder de tekst. Ook online te lezen via deze link>>

Oudere werknemer lijkt op de twintiger

Benut het grijze potentieel op de arbeidsmarkt, schrijft Mark van der Stok van ZilverWerkt, bemiddelingsbureau voor gepensioneerde werknemers.

Mark van der Stok 30 april 2024, 22:00

In Nederland wil een kwart miljoen ouderen werken, maar doorgaans komt deze groep moeilijk aan een baan. Terwijl ouderen veel kennis en ervaring hebben, en loyaal zijn. Met de krappe arbeidsmarkt hebben we ze hard nodig.

Maar terwijl werkgevers alles uit de kast halen om medewerkers uit generatie-Z in huis te halen, worden ouderen niet eens uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Als werkgevers zich net zo flexibel opstellen naar ouderen als naar jongeren, kunnen ze het grijze goud op de arbeidsmarkt verzilveren.

Werkgevers investeren graag in Gen Z’ers. Twintigers worden gezien als de toekomst. Investeren in doorwerkers wordt daarentegen snel bestempeld als een risico. De potentie van oudere werknemers wordt lang niet altijd gezien. Behalve leeftijd verschillen doorwerkers en jongeren niet veel van elkaar. Sterker nog, er zijn flink wat overeenkomsten als het gaat om de invulling van werk.

Doorwerkers willen graag bepalen hoe ze hun week inrichten, zodat ze voldoende tijd hebben om te doen waar ze blij van worden. Daar hoort werken bij, maar wel op een manier die bij hen past en meestal niet meer dan twee tot drie dagen per week.

Regie over je tijd en de invulling ervan zijn belangrijk voor zowel doorwerkers als Gen Z’ers

De Gen Z’er wil voldoende tijd overhouden voor sociale activiteiten met vrienden, sport, zelfontplooiing en andere zaken. Vier dagen werken past hier goed bij. Ook langer met vakantie gaan is een wens die de generaties delen. Kortom, regie over je tijd en de invulling hiervan zijn belangrijk voor zowel doorwerkers als Gen Z’ers.

Voor Gen Z’ers halen werkgevers van alles uit de kast om ze binnen te krijgen en te houden. Ze krijgen de ruimte om thuis te werken, hun eigen werktijd in te delen en veel op vakantie te gaan. Maar als oudere werknemers deze wensen hebben, wordt dat al snel als lastig gezien. Volgens mij is het meer dan logisch dat je als werkgever inspeelt op de behoeftes van beide generaties. Dat begint bij een open houding naar senioren die graag willen doorwerken. Ga met ze in gesprek over wat hen drijft en hoe ze hun tijd willen indelen. Onderzoek hoe ze op een duurzame manier ingezet kunnen worden. Maar ook hoe ze de jongere generaties kunnen ondersteunen.

Het is belangrijk dat werkgevers ouderen gaan zien als een doelgroep die kan doorwerken, maar wel met meer regie over hun eigen tijd. Met een open houding en lichte aanpassingen valt al een wereld te winnen



Vorige
Vorige

AD/Parool: ik wilde niet stoppen, ik had werkritme

Volgende
Volgende

Dit moet je weten als je wil doorwerken na je pensioen