Misset Horeca: Vergeten doelgroep werknemers kan personeelstekort helpen oplossen.

Mooi artikel over onze doorwerkers in de Misset Horeca.

Link naar artikel >>

Hieronder de tekst van het artikel:

Vergeten doelgroep werknemers kan personeelstekort helpen oplossen.

Een grote uitdaging in de horeca is zorgen voor voldoende medewerkers. Ondernemers zouden vaker een beroep op een 'vergeten' doelgroep kunnen doen, stelt directeur Mark van der Stok van ZilverWerkt. 'Ouderen zijn superloyaal.'

Loyaal

Ze zijn betrouwbaar, loyaal, hebben een schat aan ervaring en zijn tot op het bot gemotiveerd. De doelgroep ouderen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, willen vaak maar wat graag nog doorwerken. Ook in de horeca, ziet Van der Stok.

Naast dat het een oplossing is voor het personeelstekort, draagt het ook bij aan het gezond oud worden en gaat het eenzaamheid tegen, meent ZilverWerkt, een arbeidsbemiddelaar voor gepensioneerden. Dit zijn ouderen die na hun pensioen willen doorwerken.

De voordelen

Ouderen in de hospitality branche. Het is niet iets waar snel aan gedacht wordt. Toch zijn de voordelen legio. ‘Het is een doelgroep die gewend is op tijd te komen’, beschrijft Van der Stok. ‘Dat is normaal en zit in hun DNA. Ze zullen niet snel nee zeggen. We selecteren erop dat het mensen zijn die ervan houden om met mensen om te gaan, dus ideaal voor de horeca.’

ZilverWerkt beschikt over een poel met 15.000 gepensioneerden. Daarvan zijn er momenteel gemiddeld 250 van aan het werk voor circa 18 uur per week. In de horeca zijn dat zo’n 60 mensen.

Motivatie

‘Daar zijn ze ook zelf naar op zoek’, weet Van der Stok. ‘Contact met gasten en collega’s is wat ze motiveert; iemand blij kunnen maken. Het is een doelgroep die heel goed is in te zetten, maar wel in goed overleg hoe je dat doet.’

Ik wil het in elk geval blijven doen tot ik achter de rollator loop!”

— Lenie van Haren (72)

De 72-jarige Lenie van Haren uit Halfweg is zo iemand. Met een verleden in de catering, doet ze nu nog steeds wat haar gelukkig maakt. Zo werkt ze al twee jaar in een bedrijfsrestaurant van cateraar Vermaat bij Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ze werkt er twee keer 5,5 uur per week en verzorgt lunch voor medewerkers.

Geraniums

‘Ik hou ervan om met mensen om te gaan’, verklaart Van Haren. ‘Thuis zit je achter de geraniums. Ik wil nog vol in het leven staan. En het is een leuke bijverdienste. Maar dat is niet dé reden.’ De 70-plusser maakt broodjes, serveert koffie bij vergaderingen en bereidt samen met de kok maaltijden die ze ook nog eens zelf uitserveert.

‘Dat bevalt prima’, aldus Van Haren. ‘Ik heb het echt naar mijn zin daar.’ Waarom ondernemers senioren in dienst moeten nemen? ‘De inzet’, klinkt het resoluut. ‘Ik vind dat de jonge jeugd geen inzet heeft. En ervaring. Dat is heel wat waard. En oudere mensen hebben er goed kijk op hoe het in het arbeidsleven gaat. Ik wil het in elk geval blijven doen tot ik achter de rollator loop!’

Fitheid

Natuurlijk moet er goed gekeken naar de fysieke fitheid. De horeca is bij uitstek een branche waarin het werk ook lichamelijk zwaar kan zijn. ‘Toch is het een doelgroep die heel goed is in te zetten’, vindt Van der Stok. ‘Maar wel in goed overleg hoe je dat doet. Als je hier als ondernemer goed op kan inspelen, heb je een enorm gemotiveerde medewerker.’

Bovendien wordt de vijver om uit te vissen alleen maar groter. Van der Stok: ‘Jaarlijks gaan 300.000 mensen met pensioen. In de groep 55-65 is het aantal mensen dat nadenkt over doorwerken 25 procent. Dus je krijgt nog een heleboel mensen die eraan komen en geïnteresseerd zijn om door te werken.

Foto: Lenie van Haren

Vorige
Vorige

Smaakchefs gezocht

Volgende
Volgende

Administratief medewerker voor het ZilverWerkt team gezocht