Ouderen uitgerangeerd? veel gepensioneerden, veel vacatures — Telegraaf
Soms komt alles precies goed bij elkaar. Zoals nu: veel gepensioneerden, veel vacatures en grote opgaven in de bouw en horeca. Oude studievrienden van de Haagse Hotelschool doken op deze kans en startten een uitzendbureau voor zestigplussers. „Het moet natuurlijk wel leuk zijn!”
Dat geldt ook voor de insteek van Mark van der Stok. Met zijn compagnon en studievriend Gert Buist keek hij naar een klein klusbedrijfje in Amsterdam, KlusHeeren. Het was van een man die bouwklussen deed bij particulieren. Dat liep heel goed, dus zijn vader en oom sprongen bij. En daarna nog wat pensionado’s die niet wilden stilzitten. Vandaar de naam KlusHeeren.
Klusuitzender
Van der Stok en Buist spraken met de eigenaar toen ze hoorden dat hij wilde verkopen in 2014. „De naam hebben we gehouden, die vonden we meteen zoveel zeggen.” Inmiddels is het geen klusbedrijf meer, maar veeleer een uitzend- en detacheerbedrijf. Van der Stok – die in het begin ook nog wel eens een hotelkamer stond te schilderen omdat er meer vraag was dan ze konden invullen - vertelt dat er inmiddels 300 man staan ingeschreven, en er 150 zijn gedetacheerd. „Er is natuurlijk echt een gillend tekort aan mensen in de bouw, terwijl er ook een enorme vergrijzing is. Maar vaak zijn de gepensioneerden nog helemaal niet toe aan het thuiszitten.”
Klanten van KlusHeeren zijn inmiddels hotels zoals Mövenpick Hotels, maar ook onderhoudsbedrijven en vakantieparken zoals de Beekse Bergen. „Het is geweldig, want je helpt de bedrijven enorm en voor onze klusheren is het zo belangrijk dat ze nog meedoen. Daarnaast verdienen ze ook nog een extraatje bovenop hun bestaande pensioen.” Hij moet lachen, want hij krijgt altijd vrolijke reacties. Waaronder: „Superklus Mark, want het moet natuurlijk wel leuk zijn!”
Koks veelgevraagd
Vorig jaar werd door de initiatiefnemers van KlusHeeren ook het nieuwe bureau ZilverWerkt opgericht, om enthousiaste AOW’ers te plaatsen in horecafuncties. „Zoals cateringmedewerkers in bedrijfsrestaurants. Dan begin je ’s ochtends en werk je tot een uur of twee”, zegt directeur en mede-eigenaar Godfried Schölvinck. „Koks worden ook veel gevraagd. We hebben bijvoorbeeld een 74-jarige die werkt als zelfstandige kok. En een mevrouw van 69 met dertig jaar ervaring als instellingskok, die begint binnenkort voor twee dagen per week in het personeelsrestaurant van een tophotel in Amsterdam.”
Volgens Schölvinck hebben oudere werknemers belangrijke voordelen boven jongeren.
"Ouderen zijn niet zo wispelturig dat ze voor een paar euro meer ergens anders gaan werken. Ze zijn loyaler en zullen zich minder snel ziek melden. Het zijn mensen die er echt voor hebben gekozen om te werken.”
Geen pensioenkosten
En de nadelen van die enthousiaste gepensioneerden? „Ze zijn misschien fysiek iets minder en kunnen niet meer alle kratjes in de koeling zetten.” Daar staat volgens Schölvinck ook weer tegenover dat je een loyalere kracht erbij hebt en als werkgever minder geld kwijt bent. „Bijvoorbeeld geen pensioenbijdrage.” Werkgevers lopen volgens Schölvinck geen risico op ziektekosten. „Dat betalen wij, dat zit verdisconteerd in de prijs.”
’Laten we zeggen dat ik erg veel energie heb’
Op zijn achttiende startte Henk Epskamp (68) met werken, uiteindelijk als chemisch procesoperator. Hij maakte biodiesel, halffabrikaten en werkte nog even in de bouw. „Ik werkte altijd, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.” Op zijn 67e ging hij met pensioen. „Ik heb een jaar thuisgezeten en alles in huis opgeknapt wat ik al die jaren ervoor wilde aanpakken. Toen ik klaar was, heb ik de buurvrouw geholpen met haar huis.”
Hij zegt een vorm van adhd te hebben. „Mijn zoon en kleindochter hebben dat ook”, maar hij laat het niet meer testen. „Daar ben ik te oud voor. Laten we zeggen dat ik erg veel energie heb.” Vandaar dat hij na alle klussen gedaan te hebben, keek naar wat hij toen weer kon aanpakken. Hij dacht na over wat hij goed kon en kwam uit bij KlusHeeren.
„Ik vind het geweldig, krijg allemaal kleine klussen, zoals lampen die gemaakt moeten worden in hotelkamers, wc-rolhouders die vervangen moeten worden in badkamers.” Hij werkte in hotels en deed ook klussen bij vakantiepark de Beekse Bergen. „Dat was ontzettend leuk, want ik stond letterlijk mijn lunchboterhammetje te eten tussen de dieren. Sowieso heb je altijd te maken met blije mensen. Want als ik kom, wordt er een probleem opgelost.” En door te blijven werken, wordt zijn wereld ook nog minder klein, vindt hij. „Daarnaast is het een mooie financiële aanvulling op mijn pensioen. Want neem van mij aan: pensioen valt altijd tegen.”
’Je moet zorgen dat je werk leuk is’
Hans Winkelaar (65) startte zes maanden geleden met het klussen als gepensioneerde. Hij is vroeger technisch opgeleid en heeft na jaren van loondienst altijd een eigen detacheringsbureau gehad. „Maar ik was het op een gegeven moment erg zat om voor politieagent te spelen bij het personeel.” Toch had hij na zijn pensioen nog veel te veel energie over om hele dagen thuis te zitten. Hij vond KlusHeeren na een korte zoektocht op internet.
„Het mooie is dat zij alle jobs voor ons zoeken, en alleen maar hoef aan te geven wanneer en hoe ik wil werken.” Hans werkt gemiddeld drie dagen per week. Een groot voordeel van het als uitzendkracht werken, vindt hij dat hij nooit ergens te lang blijft. „Dus je houdt de afwisseling.” Zo heeft hij bij de gemeente Eindhoven meegeholpen om 14.000 woningen te renoveren. Ook was hij vier maanden lang onderdeel van de technische dienst op een vakantiepark.
„En nu help ik mee in een hotel in Eindhoven. Geweldig. Maar ik heb er altijd voor gezorgd dat ik leuk werk had. Je besteedt een derde van je leven eraan, dus je moet ook zorgen dat het leuk is.” Het geld dat hij nu verdient bovenop zijn pensioen, vindt hij een mooi extraatje. „Ik ben ondertussen opa, dus dan kan ik er leuke dingen van doen met mijn kleinkind.”